Винарска изба

Ямантиеви

19 97 floating bottle

Мраморната земя

Избата се намира в Ивайловград, който е разположен в крайните дялове на Източните Родопи, Южна България. Средиземно или Бяло море е само на 70 км. и носи т.нар. „бял вятър“, който влияе изключително благотворно на ароматните характеристики на гроздето. Районът е полухълмист, с канелено-горски почви. Лозята са изцяло собствени насаждения на около 20 години, разположени в покрайнините на Ивайловград.
floating glass

Коренът,

е по-дълбок отколкото
предполагахме
floating wine grain

Започнахме в бурно и противоречиво време за България, а се оказа, че коренът е по-дълбок отколкото предполагахме. Ето защо, когато се връщаме назад виждаме, че философията на нашата работа все още я създаваме. Най-важното в нея е свързването на вековната традиция със създаването, поучаването от собствените грешки и гордостта от постигнатото.

Тези принципи ни водят всеки ден, определят поведението и маркират развитието ни. Така в Ивайловград се появиха немислимите и провокативни лозови насаждения от сортовете: Сира, Пино Ноар, Шардоне, Траминер, Вионие, Аликант Буше и Мускато Бианко. С традиционните Мерло и Каберне Совиньон, палитрата е пълна и заразяваща и най-претенциозните ценители.

floating leaf blured
любов и

талант

Ние се облягаме на отличните природни дадености на района, запазен от индустриално и екологично замърсяване, на топлия и мек климат на ширината на 41 географски паралел, на полухълмистия релеф и благодатните минерални почви, на кристалночистите води и постоянни ветрове, носещи влажен средиземноморски въздух.

Използваме прекрасните гроздови зърна, събрали в себе си галещото слънце на юга, живителния полъх на планината и придаващи на вината от сортовете Мерло и Каберне совиньон характерни аромати, висока плодовост и плътност.

floating leaf focused
Тя

Ивана Ямантиева

Ивана Ямантиева

Това е човекът, които влага своя талант, любов и дух във виното. Тя отглежда... и точно това е определението – отглежда виното. Тя провежда и контролира новото раждане, помага му през всеки етап от неговото развитие. Коригира буйният му и непостоянен характер. Спомага и възпитава младото вино, води към неговото предназначение и реализация. И най- накрая му дава частицата от огромната си любов към заобикалящия я свят. Частицата, която го подкрепя и блясва в чашите Ви на празник и в делник. Във всеки един радостен, тържествен или тъжен момент отпивайки от вината на г-жа Ивана Ямантиева ще бъдете стоплени и обичани.

Той

Юлиян Ямантиев

Юлиян Ямантиев

Грижата за лозята е един от приоритетите на Юлиян Ямантиев. Младите лозови насаждения са създадени след оценката, че е необходима корекция в сортовия състав на лозята, промяна в тероара и необходимост от спазване на световните тенденции в лозарството и винопроизводството. „Издигнахме младите лозички, както ги наричам „Младите войници“, на надморска височина над 400 м. и ги разположихме върху здравата основа на мраморната земя.“, разказва Юлиян Ямантиев. Според него всяка лозичка трябва да получи необходимото „възпитание“ и „подготовка“, за да даде най-доброто от себе си. А грижите за лозите са подобни на грижите за всяко човешко същество и семейството е убедено, че чрез вината реализират частица от вселенския план на Върховния творец.

Награди Прецизност Качество